Niektoré školy prešli obnovou, stále však pretrváva problém s učebnicami

28.08.2012 Poprad

Poprad 28. augusta (TASR) – Základné školy (ZŠ) v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta Poprad sú na nový školský rok pripravené, naďalej však pretrváva problém so zásobovaním učebníc. "Niektoré tituly prichádzajú do škôl v týchto dňoch, chýbajú učebnice pre žiakov 9. ročníka, ktorý je posledným reformným ročníkom. Chýbajú napr. učebnice fyziky, dejepisu a pod.," priblížila situáciu vedúca odboru školstva na Mestskom úrade v Poprade Edita Pilárová.

Počas letných prázdnin sa v prevažnej väčšine základných škôl konali rozsiahle rekonštrukčné práce. Celkové náklady sa pritom vyšplhali na 128.000 eur. "Na ZŠ s materskou školou (MŠ) na Dostojevského ulici sa menili okná, rekonštruovali sociálne zariadenia, maľovali triedy za 39.000 eur, v Spojenej škole na Letnej ulici sa taktiež menili okná, maľovali sa schodiská, triedy i chodby, opravovali sa podlahy a pristúpilo sa tiež k výmene kobercov. Tu náklady dosiahli 31.000 eur," konkretizovala Pilárová. Okrem toho sa menili okná a rekonštruovali sociálne zariadenia aj v ZŠ s MŠ na Tajovského ulici, Vagonárskej a Francisciho ulici.

"V súčasnej dobe sú tesne pred dokončením práce na rekonštrukcii strechy budovy školy a vybudovanie nákladného výťahu pre školskú jedáleň v ZŠ s MŠ Fraňa Kráľa, ktoré sú financované z kapitálových výdavkov mesta a mestské zastupiteľstvo na ne schválilo 232.000 eur," dodala Pilárová. V školách pribudli aj nové moderné učebne, napr. výpočtovej techniky na ZŠ Komenského a Francisciho ulici a prírodovedných predmetov na ZŠ na Vagonárskej ulici. V ZŠ na Dostojevského ulici sú zmodernizované šatne aj nová didaktická technika v hodnote 41.000 eur. "To zahŕňa štyri interaktívne tabule s vybavením, keramickú tabuľu, 21 počítačov a tri dataprojektory," vymenovala vedúca odboru školstva. Okrem toho má 12 učební nové lavice a stoličky. Ďalšie učebné pomôcky, ako napr. notebooky, dataprojektory, vizualizátory, tablety či multifunkčné zariadenia, pribudli v hodnote 46.000 eur v ZŠ s MŠ Fraňa Kráľa.

Na území Popradu sa nachádza 11 základných škôl, pričom v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta ich je deväť. Od 1. septembra bude tieto školy navštevovať viac ako 4500 žiakov, pričom pedagogický proces bude zabezpečovať 307 učiteľov.
 

Vyberte región